U podrumu AG utemeljenom prije 150 godina, uvijek je na prvom mjestu, kad je o grožđu i vinu riječ, bila ljubav. Kako se s ljubavlju obrađivao vinograd, tako se s ljubavlju osluškivalo vrenje mladog mošta, uređivale bačve, podešavala temperatura njemu potrebna....jer je rječ o jedinstvenom procesu – sa zemlje obrati najbolje, u bačvama proizvesti najkvalitetnije!

Podrum AG – sunce iz vinograda ponovno rođeno u bačvama

Prava ljepota ovih vina tako i Andrijinih, ne otkriva se samo čitanjem njihovih opisa nego kušanjem i umjerenim pijenjem. Da bi to doživjeli dođite u obiteljske podrume Andrija na domak Gospina svetišta u Međugorju. Na visoravni Brotnja u vinogradima živopisne Paoče, našle su pogodno stanište, obilje sunca i vrijedne ruke, dvije poznate hercegovačke sorte grožđa, bijela Žilavka i crno Blatina. Upravo u obiteljskom ozračju podruma Andrije Ćorića uvinjuje se grožđe i njeguju vrhunska vina ovih sorti. Nastavljajući obiteljsku tradiciju, obitelj Andrije Ćorića odlučila se izgraditi novi podrum u Paoči čiji je kapacitet dostigao polumilijunsku razinu. Uzgajajući vlastite vinograde ovo poduzeće otkupljuje grožđe od 220 kooperanata i tako odabirajući najbolje grožđe, uz najsuvremeniju opremu i stručnost dokazanog enologa postiže velike rezultate u proizvodnji vrhunskih i kvalitetnih vina. Ta odabrana vina dozrijevaju u hrastovim bačvama podzemnog podruma opremljenog sačuvanom tradicijom i suvremenim dostignućima a praćena pažnjom i strpljenjem koje traži i zaslužuje. Razvojem tržišta tvrtka "Podrum Andrija" osnovala je svoje predstavništvo u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Travniku i Bihaću, a već dugi niz godina osigurava plasman u europske zemlje: Hrvatsku, Njemačku, Švicarsku, Belgiju, Poljsku, Dansku, Srbiju i Crnu Goru. Pravi je užitak posjetiti vinograde kao stari i novi podrum.

Porodica Anđelić se uzgojom i preradom vinove loze bavi se više od jednog vijeka. Kao i tada u stvaranju njihovih vina i danas učestvuju isključivo članovi porodice koji svojom posvećenošću i ljubavlju postižu vrhunski kvalitet svih vina. Proizvodni kapacitet vinskog podruma Anđelić je 150.000 litara godišnje. Vinarija raspolaže izdvojenom prostorijom za prijem i primarnu preradu grožđa cca 200m², prostoriju za fermentaciju površine oko 200 m² i 70m, opremljenu najmodernijom opremom što, uz primjenu adekvatne i savremene tehnologije, omogućava potpunu kontrolu procesa stvaranja vina u ovoj delikatnoj fazi. Podrum za odležavanje vina površine cca 200 m² se čitavom svojom površinom nalazi sedam metara pod zemljom, ukopan u stijenu, tako da pruža prirodne uslove za dozrijevanje vina na konstantnoj temperaturi.U toku je i obnavljanje porodičnih vinograda na kojima se od davnina uspješno uzgajala žilavka i vranac i od njih se dobijala posebna vina. Vinograd je u prošlosti brojao i do14.000 čokota žilavke i 12.000 čokota vranca. Ova vinarija dobitnik je više nagrada na regionalnim i internacionalnim sajmovima za vrhunski kvalitet ocjenjenih vina.

Tradicija proizvodnje grožđa i vina preko 100 god. Proizvodnju 1998. na nagovor prijatelja proizvođača vina prvi put sam napunio u butelje koje sam sam osmislio i dizajnirao etikete. Narednih godina proizvodnja je povećavana svake godine (povećanjem vlastite proizvodnje i uključenjem kooperanata) te uređenjem i opremanjem obiteljskog podruma suvremenim tehnologijama. Danas podrum ima sustav za hlađenje Winus 5, rosfrajne cisterne za kontroliranu fermentaciju, cisternu za stabilizaciju, poluautomatsku punilicu i čepilicu. Podrum je uređen keramikom po zidovima i antibakterijskim podom. Trenutna proizvodnja cca 8.000 butelja. Također proizvodnja čiste loze je cca 1,300 l od čega se 300 l pretvori u travaricu. Zaštita zemljopisnog porijekla postoji za Žilavku, Plavac Mali, Lozovaču i Travaricu.
Osnovni motiv unaprijeđenja proizvodnje je očuvanje i produženje tradicije s mogućnošću da netko od sinova (trojica), poveća proizvodnju i eventualno profesionalno se bavi proizvodnjom grožđa i vina.

Porodica Berak je jedna od najstarijih porodica na području Trebinja. Tradicionalno se bave uzgojem vinove loze od dolaska na prostore ove hercegovačke opštine, a smatra se da su doselili u 17. vijeku.Spoj nauke i višestoljetnog obitavanja na hercegovačkom suncu učinilo je ovaj podrum danas prepoznatljivim po specifičnom Rujnom vinu proizvedenom od prastarih sorti Surca, Kadaruna i Plavke.U podrumu koji se nalazi u trebinjskom gradskom naselju Police možete uživati i u Vrancu, Žilavci, Chardoney-u i Merlot-u.

1979. godine obitelj Brkić osniva suvremeni podrum koji je bio prvi privatni suvremeni podrum u BiH. Otac sadašnjeg vlasnika Paško vodi podrum do 1989. godine kada ga zbog prerane smrti nasljeđuje sin Josip, koji je tada kao i 17 godina poslije najmlađi vinar u BiH. Poslovna ideja podruma Brkić je da proizvede vino na što prirodniji način. U skladu s tim, počele su se primjenjivati nove tehnologije u proizvodnji (sur lie i australska crvena metoda), čiji je cilj da se sa što manje tretmana na grožđu, moštu i vinu dobije što bolja i kvalitetnija kapljica. Želja nam je kada nismo zauzeti poslovima u vinogradu i podrumu zajedno sa vama podijeliti ugodne trenutke uz naša vina.

Obitelj Buntić proizvodi vino stoljećima. Već od 1921. godine bavi se ozbiljnom proizvodnjom. Za to vrijeme je proizvedena značajna količina od 10 000 l. Druga značajna godina je 1972., kad je prvi put registrirano kao zanimanje proizvodnja vina. Tad se počinje pakirati vino u staklene boce s etiketom Podruma Buntić. Od 1994. je konačno registrirana proizvodnja i punjenje Žilavke i Blatine kao vrhunskog zaštićenog proizvoda. Pored vrhunske Žilavke i Blatine proizvodi se Loza, Rose i Blatina barique. Ove vrhunske proizvode možete pronaći u svim bolje opremljenim prodajnim objektima, vinotekama, restoranima kako u zemlji tako i u inozemstvu. Danas u uspješnoj proizvodnji i prodaji sudjeluju tri generacije obitelji Buntić.

Na sredini Popovog Polja, 30 kilometara od Trebinja na putu za Mostar, i 12 kilometara od manastira Zavala i pećine Vjetrenica, nalazi se podrum porodice Anđušić. U ambijentu tipičnog hercegovačkog sela Dračeva ovaj podrum istog imena nudi vrhunska vina Žilavku i Vranac proizvedenu od grožđa iz vinograda u koje gledate dok uživate u ovim vinima.Kako biste na pravi način osjetili tradiciju uzgoja vinove loze u ovom dijelu Hercegovine i doživljeli ruralnu Hercegovinu ovaj podrum nudi i sir i pršut iz vlastite proizvodnje.Prenoseći i usavršavajući znanje o grožđu i vinu sa koljena na koljeno porodica Anđušić došla je do zavidnog znanja i kvaliteta u proizvodnji vina tako da danas iz ovog podruma izlaze vrhunske hercegovačke sorte vina.

Vinarija „EROVINO“ je osnovana 2006. godine. Sjedište vinarije kao i mikro lokacije na kojima se nalaze vinogradi je u naselju Rotimlja, uz magistralni put Mostar-Stolac. Kapacitet vinarije je 100 000 litara. Vinarija proizvodi vrhunska i kvalitetna vina Žilavka i Blatina - od grožđa dobivenog iz vlastitih vinograda. Uz vinariju se gradi restoran MARKANT u kojem će se nuditi izvorni hercegovački specijaliteti. Ovaj restoran će djelovati u sklopu vinarje „EROVINO“ te kroz vino i hranu želi posjetiteljima ponuditi izvorni hercegovački ambijent i doživljaj.

 

Vina / Wines
Vrhunska vina „MARKANT“:
Vrhunska Žilavka – vino s kravatom
Vrhunska Blatina – vino s kravatom
Ostali proizvodi:
Rakija Loza, Višnja, Orahovača, Travarica
Other products:
Grappa, Cherry brandy, Walnut brandy, Herb-flavoured brandy
Pakiranja/Packung: 0,25l, 0,75l i 1l.
Kušaonica / Tasting room: Kapacitet 15 osoba / Seating capacity 15 person

Vinarija u Ljubuškom djeluje još od 1882. godine i kao takva je najstarija vinarija u Bosni i Hercegovini. Austro-Ugarska je 1912. pokrenula proizvodnju sadnia u današnjem vinogradu "Rasadnik". Od 1972. Vinarija djeluje u sastavu poljoprivrednog kombinata Hepok, a danas, pod istim imenom djeluje u sastavu međunarodne vinske grupacije VINO-ALPE-ADRIA. Hepok se ponosi svojim dugogodišnjim nasadima Žilavke, Blatine, Merlota te mladim, suvremeno pripremljenim, nasadima Merlota, Sauvignona, Zweigelta i drugih vrhunskih sorti. Kombinirajući grožđe iz vlastitih vinograda sa probranom kvalitetom otkupljenom od lokalnih kooperanata, HEPOK proizvodi više od 2 000 000 boca kvalitetnog i vrhunskog vina. U slijedećim godinama je planiran rast količine i kvalitete Hepok-ovih vina. Hepok Vinarija Ljubuški je dovršila i prostor za degustaciju, tako da sada može poželiti dobrodošlicu i upriličiti degustaciju vina i lokalnih delicija, svim poznavateljima vina, ili putnicima namjernicima, uključujući i turističke skupine, organizirane putem agencija ili samostalno.

Hercegovina produkt d.o.o je nastavak višestoljetne tradicije obitelji Barbarić u uzgoju vinove loze, proizvodnji vina i rakije loze od autohtonih sorti Žilavke i Blatine sa zaštićenim geografskim podrijetlom. Suvremenom proizvodnjom počinju se baviti 1995. godine ukupnog kapaciteta 300 hl, da bi se 2002. godine organizirali u Hercegovina produkt d.o.o. čiji su trenutni kapaciteti 25 000 hl u proizvodnji vina i voćnih rakija. Hercegovina produkt u procesu proizvodnje koristi najsuvremenija tehnološka rješenja, a rezultat toga je vrhunska kvaliteta naših proizvoda.

Nasadi vinograda Vinarije Keža prostiru se na 25 ha u Studencima, a prilikom sadnje loze naglasak se stavio na autohtone sorte, Žilavku i Blatinu. Kompletan proces proizvodnje vina odvija se uz najmodernoiju tehnologiju i u skladu sa vrhunskim svijetskim standardima. Vino se za sada može pronaći u ekskluzivnim restoranima diljem Bosne i Hercegovine, a plan je plasirat proizvod na tržište Republike Hrvatske, Njemačke i Kine. Posjeduje malu salu za degustaciju kapaciteta 20 ljudi.

Vinski podrum "Marić" je oformljen 2012. godine i, u stvari je  nastavak viševjekovne vinske i vinogradarske tradicije porodice Marić čija imanja se nalaze u Trebinjskom i Petrovom polju pa do granice sa Dalmacijom (Konavli) gdje se i nalazi selo Poljice (par kilometara od Konavala) rodno selo porodice Marić.Treba napomenuti da se vinarija, uglavnom, snabdijeva grožđem iz vinograda Petropavlovog manastira (4. vijek) koji se nalazi u blizini podruma. Sa te mikrolokacije u doba Austrougarske monarhije slato je vino za Beč, kao izuzetno kvalitetno.Vinski podrum Marić proizvodi oko desetak hiljada boca kvalitetnih vina: Vranac, Chardonney i Merlo. Takođe raspolaže sa mogućnošću da primi istovremeno cca 100 turista, tj. da ih posluži mezom i vinima u jednom zatvorenom i dva poluotvorena (nadstrešnice) prostora.Takođe, treba napomenuti da je obezbijeđen pristup asfaltnim putem autobusima do vinarije i da se ona nalazi na putu Trebinje-Dubrovnik na izlazu iz grada Trebinja.

Priča vinarije Marijanović priča je o obitelji, tradiciji i ljubavi prema vinu. Smješteni u mirnom Hercegovačkom selu Služanj, nedaleko od Čitluka i Međugorja, u kojem već 4 generacije njegujemo dvije autohtone hercegovačke sorte Žilavku i Blatinu. Podrum je u sklopu obiteljske kuće izgrađen 1936. godine, a novi 2008. godine. Obitelj Marijanović strast i ljubav prema vinu pretače u vrhunske kapljice koje pružaju nezaboravan užitak a koje možete kušati u njihovoj sali za degustaciju čiji je kapacitet 30 osoba.

Nastavljajući obiteljsku tradiciju uzgoja vinove loze 2004. godine nastala je tvrtka Vinogradi Nuić d.o.o. U selu Crnopod, između Ljubuškog i Međugorja, na krškom lokalitetu površine 35 ha, zasađeno je 190 000 čokota, prvenstveno Žilavke i Blatine. Korištenjem moderne agrotehnike i reguliranjem prinosa dobivamo grožđe vrhunske kvalitete te vina  najviše kakvoće. Posjedujemo i moderno uređenu salu za degustaciju kapaciteta 50 osoba gdje se mogu kušati sva naša vina.

Podrum Ostojić – Tradicija i kvaliteta Prenoseći i usavršavajući znanje o grožđu i vinu s koljena na koljeno obitelj Ostojić je došla do zavidnog znanja i kvalitete u izradi vina, tako da danas iz podruma Ostojić izlaze kvalitetne i poznate vrste vina u BiH. Hercegovačko podneblje kamena i sunca pruža savršene uvjete za uzgoj i preradu najkvalitetnijih sorti grožđa posebno u tom prednjači Brotnjo gdje se nalaze najkvalitetniji hercegovački vinogradi, vinogradi poznati po grožđu i vinu već stoljećima. Iz našeg proizvodnog programa izlaze vrhunska vina Žilavke i Blatine , Barrique vina, domaće rakije, loza, travarica, orahovača, extra loza, medovača i viljamovka.

Kontakt

 

Turistička zajednica HNŽ/HNK
Adresa: Dr. Ante Starčevića bb
Tel. : +387 36 355 090
Fax : 387 36 355 096
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.hercegovina.ba

Preuzmite publikaciju

Mapa Vinska cesta Hercegovine