Podrum Petijević smješten je uz Goričko jezero i nalazi se pet kilometara od centra Trebinja. Veoma stara porodična tradicija u pravljenju vina i uzgoju vinove loze datira iz 1900. godine. Podrum je u mogućnosti da u ruralnom ambijentu ponudi degustaciju za 50 osoba odjednom koje mogu da probaju vina Žilavka, Vranac, Merlot i Chardonnay kao i domaću lozovaču.

Ovaj mladi vinar je nastavio stoljetno obiteljsko bavljenje vinarstvom oplemenivši ga novim tehnologijama i naslijeđenom ljubavlju prema proizvodnji ovog plemenitog pića. Od 1996. godine vinarija na tržište plasira vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, a u vinariju se uvodi ganimede tehnologija. Usporedno podiže nove vinograde na probranim lokalitetima Trebižata i dubravske visoravni. Pored Žilavke i Blatine Podrum Rebac proizvodi vino Chardonnay.

Stoljetna tradicija uzgoja vinove loze, proizvodnja grožđa i spravljanje vina, ljubav prema tom čarobnom napitku, te bogom dano hercegovačko podneblje preduvjeti su bez kojih Misno vino ne bi bilo to što jest. Vinar Zdravko Rozić nasljednik je obiteljske tradicije koju je oplemenio primjenivši najmodernija tehnološka dostignuća u proizvodnji Misnog vina što ga čini prepoznatljivim. Ovaj vinar proizvodi isključivo vrhunska vina Žilavku i Blatinu u stogo kontroliranim i ograničenim količinama. Brojna su priznanja i medalje kojim su se okitila vina Obiteljskog podruma Rozić kako na domaćim tako i međunarodnim natjecanjima. Zdravko Rozić posebno je ponosan na zlatnu medalju sa vinskog sajma Vinovita u Zagrebu 2006. god. znajući, da je ova ocjena dana po najstrožim kriterijima OIV-ea.
Ljepota ovog vina nije u pripovjedanju nego u kušanju, zato čaše gore i živjeli!

Podrum Sekulović pripada onoj grupi porodičnih podruma u kom možete degustirati vina prepoznatljiva za ovaj dio Hercegovine. Smješten u trebinjskom naselju Gorica, uz magistralni put prema Nikšiću, ovaj podrum nudi Žilavku, Vranac, Chardonnay, Merlot i Cabernet. U ugodnom ambijentu degustacione sale posjetioci mogu probati i lozovaču i travaricu. Degustaciona sala ima 50 mjesta.

Proizvodnja vina u našoj obitelji ima dugu tradiciju – dva i pol stoljeća. U prošlom stoljeću imali smo zasađenih 25 000 čokota vinove loze. Tridesetih godina prošlog stoljeća naši preci izvozili su vino u Češku i Slovačku u hrastovim bačvama. Početkom devedesetih godina počeli smo flaširati vino, odnosno prešli na suvremenu tehnologiju proizvodnje vina. Danas naša proizvodnja vina ja cca. 50 000 l dijelom iz vlastite proizvodnje i dijelom od stalnih kooperanata. Pored proizvodnje vina posjedujemo vinoteku "Sivrić Međugorje" u kojoj su izložena vina našeg obiteljskog podruma i sva vrhunska vina Hercegovine, djelom Hrvatske i neka od vina iz Europe. Ovom vinotekom smo željeli prezentirati našu obiteljsku tradiciju proizvodnje vina i cijele Hercegovine, odnosno promociju naših autohtonih sorti Žilavke i Blatine. S tim da je vinoteka u Međugorju želimo naša hercegovačka vina prezentirati cijelom svijetu. Ona se nalazi na samom ulazu u Međugorje tako da svi hodočasnici prolaze pored nje.

Naša su vina odraz naše ljubavi. Odraz predanog rada i energije koju ulažemo. Odraz Hercegovine i njenih prirodnih ljepota. Skupa s vinima učimo i rastemo. Sretni smo i ponosni kada pronađu put do vas i ispričaju vam priču. Priču koja traje i ostavlja trag. Naši vinogradi,zasađeni Žilavkom, Blatinom i uz ponešto ostalih sorti, dio su Mostarskog vinogorja, a nalaze se u neposrednoj blizini podruma u Radišićima (Ljubuški). Uz mnogo pažnje, znanja i strpljenja, brižno i kroz cijelu godinu vino radimo i gradimo u vinogradu jer čvrsto vjerujemo da samo vrhunsko grožđe daje vrhunska vina. Imamo i salu za degustaciju kapaciteta 15 osoba.

Jedan od pionira vinarstva u Hercegovini, trideset i više godina proizvodi vino u buteljama, danas pakiram vino čuvenu Žilavku i Blatinu ove regije, jer to je obiteljska tradicija proizvodnje grožđa i vina čuvenih sorti. To radim iz ljubavi i uživam u toj proizvodnji. Proizvodnja je čisto ekološka, zato je cijenjena i tražena diljem Europe.

Najstariji proizvođač vina i rakije u hercegovini. Otkada zna za sebe uzgaja vinovu lozu i uvinjuje vino, a bavi se i proizvodnjom prirodnih rakija i likera. U početku se proizvodnja grožđa obavljala na vrlo malim, razbacanim parcelama, a vino se spravljalo i čuvalo u malim izbama (konobama). Među prvima, točnije 1982. godine gradi moderan podrum i registrira se kao prizvođač vina i rakije. Glavnina vina je zaštićena i kontroliranog podrijetla. Danas posjeduje oko 2 hektara vlastitih, suvremenih plantažnih vinograda Svaki vinograd opskrbljen je sustavom za natapanje "kap po kap" te uređajem za praćenje temparature, oborina, vlage i tlaka zraka. Unazad nekoliko godina među prvima je u Hercegovini zasadio vinograd sortom Cabernet souvignon i Chardonay, najpoznatijim svjetskim sortama od kojih je dobio istoimena vina izvrsne kakvoće. Osim s vlastitih površina Stojić otkupljuje Žilavku i Blatinu iz ponajboljih vinograda svojih susjeda. Podrum je moderan i klimatiziran. Opremljen je najsuvremenijim strojevima za preradu grožđa, inox cisternama i badnjevima za fermentaciju, drvenim bačvama i barrique bačvicama. Sve posude imaju sustav hlađenja i grijanja prema potrebi. Proizvodnja bijelih vina obavlja se isključivo u inox posudama, a kod crvenih vina tiha fermentacija, čuvanje i njega odvija se u drvenim ili barrique bačvama.

Stolački podrumi su nastavak tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnji vina na dubravskoj visoravni, čiji počeci sežu daleko u povijest, od vremena rimske vladavine na ovim područjima. Danas, Stolački podrumi, raspolažu s velikim površinama pod vinovom lozom, tradicionalnih i autohtonih sorti, te moderno opremljenim podrumom u kojem se autohtone sorte vinificiraju najmodernijim tehnološkim postupcima. Zasađeno je novih 30 ha vinograda čiji asortiman čine autohtone sorte Žilavke i Blatine, te te poznate sorte Merlot i Vranac koje će na ovim izrazitim vinogradarskim položajima uskoro davati vina izvrsne kvalitete.

Obiteljski podrum Sušac je smješten u Ljubuškom Cernu. Okružen je vinogradima koji se nalaze na brdovitoj visoravni odakle se posjetitelju nudi prekrasan pogled na Međugorje i veći dio Hercegovine. Prozračna pozicija i specifično tlo jamče izvrsnu kvalitetu grožđa. Posljednih godina obitelj Sušac ulaže mnogo truda u oživljavanje autentičnog hercegovačkoga ambijenta. Kušajući vina ovoga podruma osjetiti ćete sklad čovjeka, sunca, loze i kamena.

Monasi manastira Tvrdoš, započeli su pre desetak godina novo poglavlje u priči o manastirskom vinarstvu kod nas. Preuzeli su brigu nad vinovom lozom u Trebinjskom polju gdje su stari zasadi Vranca smešteni na 70 hektara površine i podigli čak 60 hektara mladih vinograda u Popovom polju.Danas manastir ima dva podruma. U starom kamenom podrumu iz 15. vjeka, u stoljetnim hrastovim bačvama sazrijeva vranac, a samo desetak metara dalje, uz samu Trebišnjicu, ukopan je novi podrum opremljen najsavremenijom tehnologijom, ali savršeno uklopljen u postojeći kompleks.Podrumi manastira Tvrdoš njeguju tradicije monaškog vinogradarstva i hercegovačkog podneblja, proizvodeći vina od autohtonih i internacionalnih sorti u podrumu iz 15. vijeka. Žilavka, vranac, šardone, kaberne sovinjon, ali i manastirska loza, proizvode se kombinovanjem drevnih i najsavremenijih tehnologija. Tvrdoška vina nagrađivana su srebrnim medaljama na Dekanteru u Engleskoj, Mundus vini u Njemačkoj kao i zlatnim medaljama u Austriji.

Najmlađi bh. vinar Velimir Ereš za kratko se vrijeme, u svega četiri godine, okitio s devet medalja na međunarodnim sajmovima od Zagreba, Splita, Mostara i Sarajeva. Podrum je nastao 2008. godine, a ideja se rodila dvije godine prije. Vinograd je posađen 2006. godine, nalazi na optimalnom položaju Vilinka, brdo na Sretnicama (Čitluk) na oko 400 metara nadmorske visine. Podrum Vilinka proizvodi Žilavku, Blatinu i Blatinu Barrique. Što se tiče količine, baziramo se na kvalitetu, a s vremenom se planira doći i do 30 tisuća litara koliko je i kapacitet podruma. U Sklopu podruma nalazi se sala za degustaciju kapaciteta 40 osoba.

Najveća vinarija u BiH, prerađivačkog i smještajnog kapaciteta od 110 000 hl. Vinarija posjeduje najsuvremeniju opremu za uvinjavanje grožđa, uređaje za hladnu maceraciju, hladnu i hlađenu fermentaciju, te inox cisterne, hrastove i barrique bačve za odležavanje vina. Također ima i najveće površine pod vinogradima koji se prostiru na oko 300 ha na pet vinogradarskih položaja, gdje su posađeni uglavnom autohtoni i udomaćeni kultivari Žilavka, Blatina, Trnjak, Plavac mali i Vranac. U sklopu degustacije u Čitluku je i posjeta najvećoj plantaži u državi. To su Kameni vinogradi, površina od 100 ha, jedinstvena lokacija gdje je kamena pustinja pretvorena u zelenu oazu. Podignuta je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Na 10 minuta autom od centra Mostara u sred plantaže Konjusi, okružen vinogradom, maslinama i voćnjakom nalazi se ROMANCA, eno-gastronomski kompleks - vinski podrum s kušaonicom, restoran i vinoteka. Objekat je nastao kao logičan slijed razvoja kompanija Hercegovinavino/Vinarija Čitluk, te pružanja usluga u sklopu turističkog projekta "vinska cesta". To je mjesto za promociju, kušanje i uživanje u vinima Vinarije Čitluk.

Vinarija Rubis je osnovana 2014. godine. Sjedište vinarije kao i mikro lokacije na kojima
se nalaze vinogradi je u selu Vionica.Vinarija ima kapacitet 150.000 litara. Trenutno u
ponudi imamo četiri vinske i četiri etikete rakija. Cilj nam je proizvodnja vrhunskoga vina,
u prvom redu od naših domaćih sorti Blatine i Žilavke, ali i od internacionalnih kao što su
Syrah, Merlot i Chardonnay

 

Vrhunska vina / Premium quality wines: Žilavka Rubis, Blatina Vionica, Merlot
Rubis, Trnjak Rubis
Kvalitetna vina / Quality wines: Blatina Rubis, Žilavka Rubis
Ostali proizvodi: Loza, Višnja, Medovača, Travarica
Other products: Grappa, Cherry brandy, Honey brandy , Herb-flavoured brandy
Pakiranja/Packung:
0,187; 0,5; 0,75; 1l
Kušaonica / Tasting room: Kapacitet 30 osoba / Seating capacity 30 persons

U ruralnom, sjevero-zapadnom dijelu općine Čitluk, u selu Blatnica, smješteno je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Tolj. Na obiteljskom gospodarstvu se nalazi vinarija, kušaona vina i domaćih proizvoda, te kuća za odmor. Obiteljsko gospodarstvo je izdvojeno i smješteno u okruženju izvorne prirode u kojoj dominiraju rodni vinogradi, pašnjaci, padine, hrastova šuma, grab, jasen i ostalo lokalno nisko raslinje. Uz domaću hranu proizvedenu na ovom obiteljskom gospodarstvu, u kušaonici vinarije mogu se degustirati sva vina i ostali vinski proizvodi. Pored degustacije vina u kušaoni, gospodarstvo nudi sezonsku tradicionalnu hranu i ručak u prirodi, te berbu i degustaciju voća i povrća proizvedenog ovdje. Uz najavu je moguće upriličiti za goste i pečenje rakije gdje bi gosti bili u prilici vidjeti proces tradicionalnog pečenja rakije, te izraditi svoju rakiju. Obiteljsko gospodarstvo Tolj može primiti maksimalno 15 osoba po danu, a najava dolaska je obvezatna. U sklopu gospodarstva se nudi i uživanje u priodnom okruženju kroz aktivnosti kao što su: šetnje i vožnja bicikla kroz vinograde i padine, obilazak stećaka i lokaliteta od povijesnog značenja, i uživanje u netaknutoj prirodi.

 

Vrhunska Vina / Premium quality wines:
Bijela vina/White wines: Kosara (Žilavka), Vitača (Žilavka-barrique), Kavalkada
(Žilavka)
Crna vina / Red wines: Ivaniš (Blatina), Prozračac (Trnjak)

Ostali proizvodi:

Rakija Loza, Višnja, Orahovača, Travarica
Other products:
Grappa, Cherry brandy, Walnut brandy, Herb-flavoured brandy

Pakiranja/Packung:
0,25l; 0,75l &1l
Kušaonica / Tasting room: Kapacitet 15 osoba / Seating capacity 15 persons

 

VIŠE INFORMACIJA: 

Onaj tko zna uživati svoje vino pokazuje umijeće življenja, a tko svoje vino ostavi u tišini dozrijevati dokazuje osjećaj za kvalitetu. Stoga je naš moto “Bolje manje ali ekološki kvalitetnije.”
Kada se tome doda Terroir mjesta Blatnica gdje se nalaze naši vinogradi, te Broćansko sunce
koje ovdje ima poseban sjaj s ponosom možemo reći da su to temelji na kojima počiva naša
vinarija. Opremljena suvremenom tehnologijom, obiteljska vinarija je utkana u našu stoljetnu
tradicijsku proizvodnju vrhunskih vina od autohtonih sorti Žilavka i Blatina. Pored vrhunskih
vina Žilavka “MATA” i Blatina “MATA” posebnu pažnju zaslužuju naše rakije i voćni likeri.
Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na kušanje naših proizvoda, upoznavanje s našom tradicijom i
proizvodnjom, te razmjenu naših i Vaših iskustava.

Ime vinara: Jozo Vučić

Vrhunska vina / Premium quality wines:
Žilavka 0,75 l & 0,20 l
Blatina 0,75 l & 0,20 l
Ostali proizvodi:
Loza, Travarica, Orahovača & Cherry 0,50 l, 0,10 l
Other products:
Grappa, Herb-flavoured brandy, Walnut brandy & Cherry
Kušaonica / Tasting room: Kapacitet 30 osoba / Seating capacity 30 persons

Kontakt

 

Turistička zajednica HNŽ/HNK
Adresa: Dr. Ante Starčevića bb
Tel. : +387 36 355 090
Fax : 387 36 355 096
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.hercegovina.ba

Preuzmite publikaciju

Mapa Vinska cesta Hercegovine